Nyttiga kolhydrater – Vilka kolhydrater är nyttiga?

Nyttiga kolhydrater – Det finns massa olika kolhydrater, ibland slängs alla kolhydrater lite slarvigt ihop till en och samma grupp men det är klart att det finns stora skillnader på kolhydrater och kolhydrater. Det går upp och ner i perioder och ibland så sägs det att potatis och pasta är dåligt för att dessa livsmedel något decennium senare ska vara inkluderade i bra kolhydrater. Det kan vara så att det beror en del på hur de tillagas och det är det som avgör om det är bra eller dåliga kolhydrater. Det finns relativt ny forskning som visar att om du kyler ner kolhydraterna efter att de har blivit tillagade så kommer det att påverka massa saker i kroppen. Blodsockret blir stabilare, tarmhälsan blir starkare och även immunsystemet stärks.

Tarmen älskar kolhydrater

i kolhydrater finns det något som heter resistent stärkelse. Det stärker kroppens tarmbakterierna som är viktiga för vår hälsa och som hjälper oss att hålla oss friska. Resistent stärkelse finns i många livsmedel och särskilt i fullkorn, gryn och bananer som alla innehåller mycket kolhydrater. I pasta och potatis som vi pratade om innan så finns dessa stärkelse också men det minskar till i stort sett ingenting när de kokas. det är inte så gott att äta rå potatis eller rå pasta så det du kan göra är därför att kyla ner potatisen och pastan efter att du har kokat den. Då förvandlas stärkelsen till att vara en tillgång för blodsockret igen istället för att vara en belastning som det är om du har kokat potatisen eller pastan. Det kommer att gynna immunsystemet, vikten och tarmhälsan.

Det finns mer nyttiga kolhydrater

Det är inte bara potatis och pasta och fullkornsbröd som innehåller mycket kolhydrater som är bra för dig såklart. Några andra kolhydrater som är bra för ditt blodsocker och tarmhälsa är de som jag listar här under. De flesta är väldigt enkla att få i sig.

Banan är en superfrukt som innehåller relativt mycket resistent stärkelse, 2.5 gram per 100 gram vilket är klart över genomsnitt för livsmedel överlag. Resistent stärkelse minskar i bananen ju mer mogen den är så kan du äta den precis när den har blivit mogen så är det det bästa. Havregryn är också väldigt bra för att få i sig mycket resistent stärkelse. Det innehåller 1.5-2.5 gram per 100 gram, lite beroende på vilken sort du väljer. Havregryn är extra bra för att det spelar ingen roll hur de äter dem, stärkelsen ändras inte. Det betyder att du kan äta dem som gröt till frukost eller i din yoghurt. I gröt får man i sig en ansenlig mängd vilket direkt kommer att ge dig den resistenta stärkelsen du behöver.

Baljväxter varierar lite i innehåll också men de har generellt sett mycket stärkelse i sig. upp till 4.5 gram per 100 gram. Baljväxter är linser, bönor och kikärter bland annat. Det är ett bra alternativ för att ha som supplement till kött vilket är bra av massa andra orsaker också. Alla dessa baljväxter går att göra soppor på eller ha i grytor. Det är en matgrupp som inte tillräckligt många har utforskat då det finns oanade möjligheter.

Rågbröd är väldigt bra men det beror såklart på vilket bröd du använder. Man brukar räkna runt 3 gram stärkelse per 100 gram dock vilket är högt. Köp bröd av fullkorn och du kommer att få i dig en del av den stärkelse du behöver. För att öka stärkelsen kan du faktiskt frysa ner brödet och tina det igen, då kommer stärkelsen att öka. Eller stärkelsen ökar inte men den blir mer resistent vilket är det vi vill.