Att tävla i Österlen spring trail!

Österlen spring trail är ett härligt traillopp som funnits sedan 2015. Det finns flera distanser att välja mellan och som går att anmäla sig till, för att få springa i det vackra Österlen och dess undersköna omgivningar. Loppet har marknadsförts som ”Sveriges vackraste lopp” och de fina med medaljerna som delas ut är att de är tillverkade av lokalt avverkade träd.

Naturloppet 5 km

Lite kortare distans men samma start och upplopp som övriga distanser. Naturloppet har fått många att bli intresserade av traillöpning på allvar. Det här loppet kan även barnen över tio år få springa om de har en anhörig över arton år med sig längs banan.

Ekopark trail 13 km

Lite längre lopp med start och målgång i Christinehof. Underlaget är mest skogsvägar eller mindre stigar. Banan går i mycket vacker omgivning.

Österlen Spring trail 21 km

Detta är det mest populära loppet med bortåt 500 deltagare. Det är en ganska teknisk och omväxlande stig som ställer lite krav på löparen. Maxtiden är satt till 4,5 timmar för att alla ska hinna fram. Första delen är det lite nedförslut men därefter blir det lite jobbigare med både uppförslut och tekniskt svårare partier. Banan både börjar och slutar vid Christinehofs slott och längs vägen passerar löparna Hallamölla och vattenfallet ungefär halvvägs.

Simris Alg Ultra 60 km

Det här är en riktig utmaning för tuffa ultralöpare. Starten går i Simrishamn och sedan väntar en fantastisk löparupplevelse på bland annat Skåneleden och en mil på stenig sandstrand längs Österlens kust. En härlig sträcka om vädret är på sin snälla sida men riktigt tuff i sämre väder. Löpningen fortsätter längs Knäbäckshusen och Stenshuvud som är en nationalpark med särskilda regler. Så småningom passeras äppelodlingar vid Kivik med passage över det välkända marknadsområdet och vätskekontroll i Bengtemölla. Därefter väntar naturreservaten Kumlan och Drakamölla, Brösarps backar på väg mot den andra vätskekontrollen. Den exakta bansträckningen kan förändras lite beroende på väder och andra förutsättningar men underlaget är mest stigar, grus- och skogsväg samt en del sandstrand.

Starten går klockan tio på förmiddagen och målet stängs nio timmar senare. Det finns också några reptider som måste passeras före vissa klockslag om man ska få fullfölja loppet.

Det här loppet kan delas mellan två personer och kallas då Duo Trail. En person springer då första sträckan fram till Bengtemölla där person nummer två avlöser och springer de återstående tre milen.