Göteborgsvarvet

Göteborgsvarvet är ett klassiskt löparlopp om 21 097,5 meter som sedan starten år 1980 sett närmare 1,5 miljoner löpare kämpa sig över de långa broarna Göta Älvbron och Älvsborgsbron. Medan de kämpar sig uppför de nämnda broarna är det många som känner för att ge upp men peppen och energin återvänder snabbt när de når Avenyn där tusentals åskådare hejar, hurrar, sjunger och stöttar. Göteborgsvarvet är en folkfest för alla, inte bara löparna!

Göteborgsvarvet är mer än ett lopp

Du måste inte springa två mil för att delta i denna folkfest. Under veckan finns det mängder av aktiviteter att anmäla sig till, bland annat det 11,5 kilometer långa trailvarvet, stafettvarvet där du tillsammans med vänner och kollegor springer 3,7 kilometer vardera och det 4,3 kilometer långa cityvarvet. För den som är mer av en yogis än löpare finns det en fin kombo av löpning och yoga (kommer ej att genomföras 2021).

Även barnen har såklart sina lopp! För de allra minsta finns det en 250 meter lång bana i Slottsskogen och för dem mellan 7 och 13 finns Lilla Varvet.

Arrangör

Det är Göteborgs Friidrottsförbund som arrangerar Göteborgsvarvet och de gör det till förmån för den lokala friidrotten. Omkring 4 000 funktionärer är engagerade och det överskott som arrangemanget gör går oavkortat tillbaka till idrottsrörelsen, dels genom investeringar i ungdomsverksamhet, dels genom driften av Friidrottens Hus.

Miljön i fokus

Göteborgsvarvet satsar hårt på att göra arrangemanget mer hållbart, bland annat genom socialt engagemang, miljö och ekonomi. Tack vare detta har Göteborgsvarvet blivit miljödiplomerat och certifierat enligt standard ISO-20121 och man har tilldelats både AIMS Green Award (2016) och priset för årets hållbarhetsinsats av GMIC Sweden (2017).

Några hållbarhetspunkter:

  • Alla som springer hela varvet, och alla funktionärer, reser gratis med Göteborgs kollektivtrafik torsdag-lördag i Göteborgsvarvetveckan.
  • För att få bort avgaser och trängsel från city finns det parkering utanför stadskärnan.
  • Man använder 100 procent förnybar el genom Göteborg Energi.
  • Vid målgång serveras ekologiskt kaffe och ekologisk frukt. På området finns vattenkranar och inget stilla vatten på flaska finns det försäljning.
  • Funktionärsmaten är lakto-ovo-vegetarisk och minst 40 procent av livsmedlet är ekologiskt. Även för löparna erbjuds ekologiska och vegetariska alternativ.
  • I möjligaste mån serverar man inte i småförpackningar och det engångsmaterial som inte går att undvika är av lättnedbrytbart material.

Skapa historia den 19 september 2021

2021 fyller Göteborg 400 år och då genomför Göteborgsvarvet ett unikt maraton. Springer du Göteborgsvarvet Marathon 2021 känner du igen en del av banan som delas med den ordinarie för Göteborgsvarvet men du kommer också att löpa på nya vägar genom stan.

Foto av: Glenn T Unger